Oglas

jednostavan, domaći i ukusan

Evo tradicionalnog recepta za - ajngemahtec

author
N1 Info
27. svi. 2025. 11:58
profimedia-0317084049
Shebeko, YAY Media AS / Alamy / Profimedia

Riječ koja danas izaziva najviše pažnju u hrvatskim medijima zasigurno je - ajngemahtec. To što je pileći ujušak postao hit predizborne kampanje možemo zahvaliti aktualnom zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću i njegovoj izazivačici, sveučilišnoj profesorici i saborskoj zastupnici Mariji Selak Raspudić, točnije - tome što ni jedno od njih dvoje nije bilo sigurno što je to ajngemahtec.

Oglas

Ajngemahtec (ponekad zapisano i kao ajgemahtec, eingemachtes ili slično) je tradicionalno jelo njemačkog i srednjoeuropskog porijekla, koje se u različitim varijantama priprema i u kontinentalnoj Hrvatskoj, posebno u Slavoniji, Baranji i Zagrebu. Riječ dolazi od njemačkog "eingemachtes", što znači "ukiseljeno" ili "sačuvano", no u gastronomiji označava specifičnu vrstu jela, kaže nam ChatGPT.

Radi se u gustoj juhi od pilećeg mesa i povrća s tjestinom kojoj se za postizanje kremaste teksture dodaje kiselo vrhnje ili, ponekad, zaprška. Sve se kuha zajedno dok ne omekša i često se poslužuje kao glavno jelo.

Ajngemahtec se često smatra utješnim jelom (tzv. "comfort food"), koje se priprema za obitelj, posebno u zimskim mjesecima. U mnogim obiteljima recept se prenosi s generacije na generaciju, a način pripreme može varirati od kuće do kuće.

Ispod vam donosimo recept za tradicionalni ajngemahtec.

Recept za tradicionalni ajngemahtec

Sastojci (za 4 osobe)

  • 400 g pilećeg mesa (batak, krilo ili bijelo meso)
  • 2 mrkve
  • 1 peršin (korijen i list)
  • 1/4 glavice celera (ili komad korijena)
  • 100 g graška (svježeg ili smrznutog)
  • 1 mala glavica luka
  • 1 žlica maslaca ili ulja
  • 1 žlica brašna (za zapršku, po želji)
  • 1 jaje
  • 2 žlice griza (ili brašna – za knedlice)
  • Sol, papar, lovorov list
  • Svježi peršin za posipanje
  • Voda ili temeljac (oko 1 – 1.5 l)

Priprema

Priprema mesa i povrća

Meso operite i narežite na manje komade. Povrće ogulite i nasjeckajte na kockice ili kolutiće.

Dinstanje

U loncu otopite maslac ili ulje. Dodajte nasjeckani luk, kratko ga propržite pa ubacite meso i povrće. Dinstajte 5–10 minuta da sve malo omekša.

Dodavanje tekućine

Ulijte vodu ili temeljac tako da sve bude prekriveno (oko 1 – 1.5 l). Dodajte lovor, posolite i popaprite. Kuhajte na srednjoj vatri oko 30–40 minuta.

Knedlice od griza (po želji)

Umutite jedno jaje i dodajte mu 2 žlice griza ili brašna. Malo posolite. Kad se masa stisne, žličicom izvadite male knedlice i ubacite ih u juhu zadnjih 10 minuta kuhanja.

Završni dodaci (po želji)

Ako želite da jelo bude gušće, možete napraviti laganu zapršku (brašno + maslac, pa doliti malo juhe i vratiti sve natrag u lonac).

Na kraju možete dodati i malo kiselog vrhnja za kremastu varijantu.

Serviranje

Poslužite toplo, posuto svježim peršinom. Možete dodati i krišku domaćeg kruha.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama